© REUTERS

71-jarige verdachte van aanslag op Fico “had politiek motief”, echtgenote opgepakt voor verhoor

De Slovaakse autoriteiten vermoeden dat de man die premier Robert Fico neerschoot, een politiek motief had. Dat stelt de minister van Binnenlandse Zaken. De premier verkeert nog steeds in levensgevaar.

wver
Bron: TV JOJ, TA3

De schutter schoot bij de aanval aan een cultureel centrum in de stad Handlova vijf keer. Op beelden van vlak na het schietincident is te zien hoe de beveiligers van de premier zich op de verdachte werpen.

De schutter is volgens de Slovaakse zender TV JOJ een 71-jarige man uit Levice, in het westen van Slovakije. Nieuwszender TA3 identificeert hem als Juraj C., een schrijver die geboren is in 1953. De autoriteiten konden zijn identiteit momenteel nog niet bevestigen.

Tot 2016 werkte Juraj C. als bewaker in een winkelcentrum. Hij was lid van een literair genootschap en schreef zelf drie dichtbundels.

Acht jaar geleden maakte hij op internet bekend handtekeningen te verzamelen voor de oprichting van een politieke partij, de Beweging tegen Geweld. “Geweld is vaak een reactie op louter ontevredenheid. Laten we ontevreden zijn, maar niet gewelddadig”, schreef hij destijds.

Juraj C. verklaarde dat hij een maand geleden besloten had de aanval uit te voeren, “omdat hij het niet eens is met het beleid van de regering”. Hij zou gelinkt worden aan de pro-Russische groep Slovenski Brancí. Speurders hebben volgens zender TV JOJ de echtgenote van Juraj C. naar het opgepakt voor verhoor.

Zijn zoon is in shock dat C. de premier aangevallen zou hebben. “Ik heb absoluut geen idee wat mijn vader bezield heeft. Ik weet dat hij niet voor Fico zou stemmen, dat is alles wat ik kan zeggen.” Hij bevestigt dat zijn vader een vergunning heeft voor een vuurwapen. C. zou volgens zijn zoon geen psychische problemen gehad hebben. “Misschien was het in zijn hoofd gewoon kortsluiting.”

© reuters

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer