Aangeboden door JOBAT

Werken al die welzijnsinitiatieven van werkgevers wel?

In de strijd om zoveel mogelijk waardevolle werknemers aan boord te houden – en de bedrijfsvoering te verduurzamen – schakelen heel wat ondernemingen de kracht van welzijnsinitiatieven in. Maar werken die ook? Uit onderzoek blijkt dat de extraatjes die werkgevers hun werknemers toestoppen om de mentale en fysieke gezondheid te verbeteren, lang niet altijd het beoogde effect hebben. In dit artikel lees je wat er volgens werknemers wél toe doet.

ZINNIG
Bron: Jobat.be

Je hebt er vast wel eens van gehoord: bedrijven met een gratis fitness in het gebouw, mindfulness-sessies voor het hele team, gratis gesprekken met een loopbaancoach, een wekelijkse fruitmand in de kantoorkeuken, enzovoort...

Maar deze welzijnsinitiatieven zijn geen heiligmakende middelen. Volgens Brits onderzoek van het Wellbeing Research Centre – verbonden aan de universiteit van Oxford – hebben veel van die initiatieven geen tot weinig effect. Zelfs niet bij bedrijven die oprecht goede intenties hebben.

Nice-to-haves

Van de ruim 46.000 ondervraagden uit het onderzoek namen slechts 5.000 werknemers in het laatste jaar deel aan een welzijnsinitiatief of -programma. En er was geen aantoonbaar verschil te merken in hun mentale welzijn vergeleken met dat van de andere ondervraagden.

In een onderzoek van Robert Walters geeft 44% van de werkgevers aan dat hun werknemers het zelfs amper merken als er iets wordt opgezet om hun welzijn te verbeteren. Al die toeters en bellen voor meer lichamelijke en geestelijke gezondheid blijken dus vrijwel nutteloos als het op het daadwerkelijke mentale welzijn van werknemers aankomt. Het zijn nice-to-haves, maar zeker geen must-haves. Hoe kan dat?

  • Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips

Eenvoudige oplossing

Het antwoord ligt in een ander onderzoek, uitgevoerd door de Bentley-Gallup Business in Society. Zij vroegen deelnemers wat hen wél gelukkiger kon maken. Het simpele antwoord? Genoeg tijd voor zichzelf. Een werkweek van maximaal 40 uren, liefst gespreid over vier dagen, en met regelmaat wat extra vrije tijd.

Uit het eerdergenoemde Britse onderzoek bleek trouwens ook dat het loont om werknemers betaalde dagen te geven om vrijwilligerswerk te doen. De mensen die deelnamen aan een vrijwilligersinitiatief dat mogelijk werd gemaakt vanuit hun bedrijf, voelden zich mentaal beter dan de mensen die daar niet aan meededen. Mogelijk ontstaat er meer samenhorigheid en creëert die tijd waarin ze investeren in anderen een goed gevoel. En daar kikkert een mens mentaal van op. Bovendien haalt het medewerkers uit hun routines, wat voor mentale verfrissing, positieve energie en nieuwe contacten zorgt.

Aanpassingen doen

Wat kan de werkgever dan het beste doen? Heel simpel: luisteren. Hoewel deze onderzoeken zeker iets vertellen over de algemene tendensen onder de werkende generaties, kunnen de antwoorden en voorkeuren verschillen van bedrijf tot bedrijf en van persoon tot persoon.

Wellicht kunnen een aantal aanpassingen in de werkuren of workload al heel wat in beweging zetten. Durf daar als werknemer dus zeker naar te vragen!

Workbeats

Wist je al dat binnenkort het allereerste corporate well-being festival in België wordt georganiseerd? Op Workbeats kan je terecht voor allerhande interessante sessies rond wellbeing, bij een lekker drankje & hapje, ondersteund door muziek en een positieve sfeer.

Bron: Jobat.be